Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.
Składniki
6 pieczarek
300 g dyni
1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
tymianek
pieprz turecki
papryka ostra w proszku
imbir
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
1/2 opakowania makaronu spaghetti
olej do smażenia
1/2 szkl startego żółtego sera
1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem.
3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy.
4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser.
6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Kocham makaron z dynią! Najlepsze połączenie.
https://jaglusia.wordpress.com/
PolubieniePolubienie