Spaghetti z dynią i pieczarkami

 

 

Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.

SAM_9686a.JPG

Składniki

6 pieczarek
300 g dyni
1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
tymianek
pieprz turecki
papryka ostra w proszku
imbir
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
1/2 opakowania makaronu spaghetti
olej do smażenia
1/2 szkl startego żółtego sera

SAM_9677.JPG

1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.

2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem.

3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy.

4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.

5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser.

6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.

sam_9675

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz