czwartek, 3 listopada 2016

Zupa cztery sery

Zupa cztery sery to jedna z moich ulubionych. Podawać można z grzankami, tostami, pieczywem.
Dodatkowo można na talerzu dodać śmietanę. Wszystko według własnego uznania.
Zupa jest bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna.
Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy.
Polecam!

Składniki
1,5 wody
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 serek topiony
100 g sera gorgonzola
100 g sera mozzarella
200 g sera gouda
1 liść laurowy
koperek
ostra papryka
sól
pieprz

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać warzywa wodą, dodać liść laurowy i ugotować wywar. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnąć liścia laurowego i całość zblendować na gładko. Zagotować, dodać serek topiony, pokruszony ser gorgonzola, starty na tarce ser gouda i mozzarella. Całość doprawić solą, pieprzem, i ostrą papryką. Gotować mieszając aż sery się rozpuszczą.
Zupę podawać posypaną koperkiem i grzankami.

zupa cztery sery

4 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaloryczna, ale smakowo - ideał. Chyba moja ulubiona zupa. Wyprzedza nawet pomidorową. Często robię ją w połączeniu z pieczarkami. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń