czwartek, 3 listopada 2016

Ciasto mocno kawowe

Intensywnie kawowe ciasto, które zaskakuje kolorem i smakiem. Strukturą podobne do murzynka, lekkie oraz wilgotne, a przy tym nie za słodkie z dużą nutą kawy ;)



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zaparz szklankę gorącej kawy. Do jednej miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do misy miksera wlej maślankę, olej, jajka, wanilię oraz cukier. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się wszystkich „mokrych” składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach) do połączenia się składników. Powoli dodawaj gorącą kawę, dalej powoli mieszając, do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger