Lemon delight

czyli doskonały Lemon Curd




Nadszedł czas na cytrynową rozkosz podniebienia. Gęsta, lekka, cytronowa słodycz, idealna na naleśniki, gofry, tartę czy lody :D
Idealny, bo własny, bez jaj, bez mleka, za to pyszny. Polecam.

czas przygotowania: 10 minut
ilość: 1 mały słoiczek

Składniki:

  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • sok oraz skórka z jednej cytryny
  • 1 zamiennik jajka - 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru lub 2 łyżeczki stewii i 2 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:

Przed wyciśnięciem soku, cytrynę czyścimy i wyparzamy. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dolewamy sok z cytryny wraz z skórką i rozpuszczamy cukier puder kontynuując mieszanie. Zdejmujemy z "ognia". Zamiennik jaja ubijamy i mieszamy z cytrynową miksturą do gładkiej masy.
Ponownie stawiamy na "ogniu" kontynuujemy mieszanie, do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowe.
Gotowa konsystencja jest gładka, aksamitna bez grudek.

Enjoy! :D



Comments

Popular Posts