Lemon Crispy Miracle

czyli Gofry Owsiane z Lemon Curd


W jesienne wieczory coś słodkiego się szuka... Szukam i ja. Gofry i Lemon Curd, byly dotąd poza moim zasięgiem. Jednak dziś, w końcu, przy odrobinie wysiłku  i dobrych chęci, udało się :D Dużo witaminy C :D

czas przygotowania: 25 minut
ilość: 4-5 sztuk

Składniki gofry:

  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki gorącej wody
  • 250 ml mleka owsianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • olej do smarowania gofrownicy


Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać zalane gorącą wodą siemie lniane oraz mleko z wanilią i energicznie wszystko wymieszać do otrzymania gęstego, ale lejącego ciasta naleśnikowego.
Gofrownicę pędzelkujemy olejem przed każdorazowym nałożeniem cista. 
Na rozgrzany blat gofrownicy, nalewamy cisto, zamykamy i czekamy 5 min.
Gofry wyjdą pyszne i chrupiące.

Gotowe gofry możemy posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami, konfiturą lub moim ulubionym lemon curd.





Enjoy!



Comments

Popular Posts