wtorek, 1 listopada 2016

Omlet bez mąki z mleczkiem kokosowym

Składniki podane są na dwa naleśniki, a ponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony.

Składniki:
3 jajka (u mnie rozmiar L)
1 garść posiekanego koperku
1/2 posiekanej dymki
2 garści świeżego, umytego szpinaku baby
1 plaster sera koziego na jeden omlet
2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet
3 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet) 
sól morska (u mnie z papryczką chili)
pieprz ziołowy

  • Do miseczki wbić jajka, dodać sól i pieprz, posiekany koperek i posiekaną dymkę oraz mleczko kokosowe. Całość rozmieszać
  • Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić 1/2 łyżki masła klarowanego i wylać pół porcji jajek. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż zetną się białka

  • Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej)
  • Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek
  • Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon
  • Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon

Zjadać ze smakiem :) na pierwsze lub drugie śniadanie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz