niedziela, 30 października 2016

Właściwości zdrowotne cynamonu

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Był już prawdopodobnie znany w Chinach i Indiach 400 lat p.n.e. Do jego wyrobu używa się obciętej kory cynamonowca. Pasy zdjętej kory przykrywa się matami i pozostawia na dzień, dwa do fermentacji. Oczyszczone płaty kory są następnie suszone na słońcu. Ze względu na wymagania dotyczące jakości przypraw, zwoje są segregowane według koloru, grubości i długości. Z gorszych gatunków cynamonu wyrabia się olejek lub przyprawę mieloną.

Cynamon jako przyprawa używany jest głownie do wypieków cukierniczych, przetworów owocowych, a także do produkcji likierów. Do mięsnych potraw jest dodawany w kuchni azjatyckiej, arabskiej, tureckiej, hiszpańskiej i latyno-amerykańskiej.

Właściwości zdrowotne cynamonu:
- jest jedną z przypraw przyspieszających metabolizm, poprawia trawienie i oczyszcza organizm,
- ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne,
- wspomaga leczenie infekcji drożdży,
- może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi,
- wspomaga pracę mózgu,
- wzmacnia organizm, pomaga w zmęczeniu,
- stymuluje pracę układu odpornościowego, dlatego też pomaga leczyć pierwsze symptomy przeziębienia,
- ma działanie antyoksydacyjne - jest przeciwutleniaczem, czyli związkiem usuwającym z organizmu nadmiar wolnych rodników.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię cynamon, dobrze wiedzieć, że ma aż tyle właściwości :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger