Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem.
Składniki
1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część)
1 szkl ugotowanego ryżu
1 papryka
4 małe pieczarki
1 mała cebula
papryka ostra w proszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
tymianek
kawałek żółtego sera
1. Tykwę kroimy na pół, dokładnie wydrążamy. Każdą część dobrze solimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę.
2. Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.
3. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku.
4. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.
Smacznego!
Dobre, zawiesiłam się już nad tym czym jest tykwa 🙂
PolubieniePolubienie
Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Przeważnie suszy się ją w całości a kiedy stwardnieje robi różne ozdoby lub naczynia. Jest jadalna ale więcej o niej opowiem przy kolejnym przepisie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, człowiek uczy się przez całe życie 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda, sama ciągle czegoś się dowiaduję 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba