Tykwa faszerowana ryżem i warzywami

Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem.

sam_9446

Składniki

1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część)
1 szkl ugotowanego ryżu
1 papryka
4 małe pieczarki
1 mała cebula
papryka ostra w proszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
tymianek
kawałek żółtego sera

sam_9447a

1. Tykwę kroimy na pół, dokładnie wydrążamy. Każdą część dobrze solimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę.

2. Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.

3. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku.

4. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.

SAM_9444.JPG

Smacznego!

4 comments

Dodaj komentarz