niedziela, 30 października 2016

Sernik z solonym karmelem

Przyjechałam na weekend do rodziców i w sobotni wieczór wyczarowałam sernik z solonym karmelem. Debiut w mojej kuchni, ale lubię takie wyzwania. Od samego patrzenia aż chce się spróbować.


Do przygotowania takiego sernika potrzebujemy:

250 g ciastek owsianych z sezamem
100 g roztopionego masła
1 kg twarogu (wiadereczko)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
skórka starta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na drobne kawałki. Dolewamy masło i mieszamy całość. Blaszkę o średnicy 26-28 cm wykładamy na dnie i wkładamy do lodówki.
Ser wrzucamy do garnka, dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około minucie. Na koniec dolewamy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całą masę miksujemy na gładko, a następnie wylewamy do blaszki z ciastkami.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą wstawiamy nasz sernik na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku. 
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.


Solony karmel

200 g cukru
85 g masła
120 ml śmietanki 30%
0,5 łyżeczki soli


Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając by się nie przypalił. Nie wolno mieszać, bo się zrobią grudki. Następnie dodajemy masło i dopiero wtedy mieszamy. Po około 2 minutach dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dosypujemy sól. Gotowy karmel wylewamy na sernik i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Jest pysznie ;) 




3 komentarze: