środa, 26 października 2016

Babeczki dyniowe

Jesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :)



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 16-18 babeczek
Czas przygotowania: 10 minut +  20 minut pieczenia
Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g puree z dyni (domowe lub kupione)
  • 190ml oleju słonecznikowego
  • 100g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jabłko
  • Szczypta soli

W misce miksera mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dorzucamy szczyptę soli, cynamon oraz cukier. W drugim pojemniku delikatnie roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, puree oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce.Gotowe. Smacznego.







1 komentarz:

Printfriendly