gofry_pelnoziarniste

 

 

Kochani, zapraszam na pyszne gofry w zdrowszym, bardziej fit wydaniu.

Gofry pełnoziarniste to pomysł na pyszne śniadanie, drugie śniadanie na wynos, ale również deser – wystarczy posmarować je powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym.

Smacznego!

 

 

 

PRZEPIS GOFRY PEŁNOZIARNISTE

Składniki na gofry pełnoziarniste:

1,5 szkl mąki pełnoziarnistej – u mnie pszenna razowa

1 duże jajko

1 szkl mleka

1 łyzka cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szczypta soli

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki sody

 

 

Jak zrobić gofry pełnoziarniste:

Rozgrzewamy gofrownicę.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, olej, sól, ekstrakt waniliowy, miksujemy.
Dodajemy mleko, miksujemy. Teraz dodajemy sodę i stopniowo mąkę, tak by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany (może być tak, że nie potrzeba będzie całości mąki).

Gofrownicę spryskuję olejem i wylewam porcje ciasta. Piekę aż gofry będą złociste. Wyjmuję na kratkę do studzenia.

 



 

gofry_pelnoziarniste