Od kiedy tylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite.
SKŁADNIKI
Ciasto:
(na 1 cienki placek)
- 170 gram mąki orkiszowej
- 85 gram mąki pszennej
- mąka do podsypania
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 5 g drożdży mokrych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- cukier
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia)
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
- świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Dodatki:
- ser kozi
- 2-3 figi
- garść rukoli
- oliwa z oliwek do podania
WYKONANIE
Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość).
Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos.
Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku.
W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz.
Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia.
Wygląda smakowicie