Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą

DSC_0052 (2)Od kiedy tylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite.

SKŁADNIKI

Ciasto:

(na 1 cienki placek)

  • 170 gram mąki orkiszowej
  • 85 gram mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży mokrych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier

Sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia)
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • ser kozi
  • 2-3 figi
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek do podania

WYKONANIE

Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość).

Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos.

Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku.

W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz.

Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia.

DSC_0023 (2) DSC_0050 (2) DSC_0053 (2)

Jedna uwaga do wpisu “Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą

Dodaj komentarz