wtorek, 25 października 2016

Makaron pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem

Światowy Dzień Makaronu świętuję nie tylko 25 października, lecz robię to bardzo często. Jak wiecie jestem makaronżercą :) Dziś zaproponuję szybkie danie obiadowe pappardelle z dynia, suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz pieczarkami. Dodatkiem będzie feta i prażone pestki dyni. Danie bez mięsa, pyszności gorąco polecam :)

Składniki:
- 250 g świeżego makaronu pappardelle,
- 5 większych pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- garstka suszonych pomidorów,
- odrobina fety,
- miseczka pokrojonej w kostkę dyni,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- garstka prażonych pestek dyni.

Wykonanie:
Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię na oliwę z oliwek, podsmażamy chwilę, a  następnie dodajemy dynię, pieczarki, dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy. W tym czasie gotujemy makaron na al dente 3 min. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, mieszamy z resztą składników. Podajemy z dodatkiem fety i prażonych pestek dyni, polanych odrobiną oliwy z oliwek.





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari