Czerwone pesto pomidorowe z suszonych pomidorów to moje ulubione!
Jest niesamowite do makaronu, do jajek na twardo, do warzyw gotowanych na parze i tych surowych, do kanapek i burgerów, do mięs i ryb.
Jest bardzo esencjonalne, wyraziste w smaku, niesamowite! Ugotowany ziemniak dodany do pesto nadaje mu kremowości, uświetnia konsystencję.
Lubicie?
Jest pyszne – polecam!
Ja uwielbiam go jako dip do surowej marchewki!
PRZEPIS NA PESTO POMIDOROWE
Składniki na pesto pomidorowe:
1 słoik pomidorów suszonych w oleju – tutaj przepis
1 ugotowany ziemniak
1/2 ząbka czosnku
1/3-1/2 szkl oleju z pomidorów suszonych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki startego parmezanu
sól
cukier
oregano
Jak zrobić pesto pomidorowe:
Do blendera wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, ziemniaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki migdałowe wcześniej delikatnie podprażone na suchej patelni, parmezan i koncentrat pomidorowy.
Miksujemy wszystko na gładkie pesto dolewając oleju do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru, oregano.