pesto_pomidorowe

 

 

Czerwone pesto pomidorowe z suszonych pomidorów to moje ulubione!

Jest niesamowite do makaronu, do jajek na twardo, do warzyw gotowanych na parze i tych surowych, do kanapek i burgerów, do mięs i ryb.

Jest bardzo esencjonalne, wyraziste w smaku, niesamowite! Ugotowany ziemniak dodany do pesto nadaje mu kremowości, uświetnia konsystencję.

Lubicie?

Jest pyszne – polecam!

Ja uwielbiam go jako dip do surowej marchewki!

 

 

 

PRZEPIS NA PESTO POMIDOROWE

 

Składniki na pesto pomidorowe:

1 słoik pomidorów suszonych w oleju – tutaj przepis

1 ugotowany ziemniak

1/2 ząbka czosnku

1/3-1/2 szkl oleju z pomidorów suszonych

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 łyżki płatków migdałowych

3 łyżki startego parmezanu

sól

cukier

oregano

 

 

Jak zrobić pesto pomidorowe:

Do blendera wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, ziemniaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki migdałowe wcześniej delikatnie podprażone na suchej patelni, parmezan i koncentrat pomidorowy.
Miksujemy wszystko na gładkie pesto dolewając oleju do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru, oregano.

 

 

 pesto_pomidorowe