Pamiętasz przepis na biszkopt podstawowy? Idealny biszkopt w ostatnich dniach podbija szturmem liczbę wejść dzięki wyróżnieniu go przez KatalogSmaków na ich stronie na FB KatalogSnaków.pl jak i na stronie Proste przepisy, o których nie miałeś pojęcia. Jego odmienną alternatywą jest Biszkopt kakaowy, a poniżej przedstawiam jego wersję z dodatkiem barwników dla dodatkowego urozmaicenia naszych wypieków.
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy w żelu (u mnie czerwony)
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do
pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy
(jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy
uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną
masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta,
przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub
mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto
przełóż do przygotowanej tortownicy. Nagrzej piekarnik do temperatury 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny).
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że
jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia
się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40
cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę
cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz