środa, 30 marca 2016

Zupa marchewkowa - krem

  Moja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej. 
   Może i Wam przypadnie do gustu ?





Składniki:
1,5 kg marchewki
szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy możemy pominąć
kawałek białej część pora
kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki
puszka mleczka kokosowego(400ml)
śmietanka 30% do dekoracji
masło do smażenia ok.3łyżki  
sól, pieprz mielony czarny do smaku
szczypta pieprzu cayenne oraz curry
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Warzywa oczyścić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Por oraz seler drobniej. Masło rozpuścić , na rozgrzane wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler. Dusić na małym ogniu ok.15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem  w ilości ok 1- 1,2 litra, gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleczko kokosowe całość zblendować, doprawić do smaku. Dodać śmietankę (opcjonalnie)

 


 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz