sobota, 2 kwietnia 2016

Łącki przekładaniec



Ciasto, które wypatrzyłam u siostry Anastazji. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła choć małej własnej modyfikacji. To ulubione ciasto mojej rodziny, które pojawia się prawie w każde święta.




Biszkopt ciemny

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm

Ciasto orzechowe

Składniki:

250 g grubo siekanych orzechów włoskich
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód.
Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut.
Pozostawić do wystudzenia.

400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc).


Krem

Składniki:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
370g masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć z wystudzonym budyniem.

Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć  placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze dodatkowo grubo posiekane orzechy wraz z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

200g gorzkiej czekolady u mnie zawsze Goplana + ok. 180ml śmietanki kremówki. Wszystko rozpuszczam w garneczku na parze. Bezpiecznie, bo nic nam się nie przypali. Gdy wszystko się połączy dodaję łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody dzięki temu polewa ładnie się błyszczy.






5 komentarzy:

  1. Pani Joasiu i tak smakuje :)Jest bardzo dobry moja rodzinka uwielbia zwłaszcza młodszy syn. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche skomplikowane ale wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skomplikowane tylko z pozoru. Smak wynagradza włożoną pracę :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Suszone śliwki mają być nasączone alkoholem, można tu jakąś alternatywną zalewę zrobić?

    OdpowiedzUsuń