wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa ogórkowa - krem







Już od kilku dni chodziły za mną jakieś kwaśne smaki. Postanowiłam, że będzie to zupa ogórkowa. Ale nie taka tradycyjna pokrojona w kosteczkę ale podana w formie kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała

Składniki:

1200 ml wody u mnie bulion
5 średnich kiszonych ogórków
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
1 mała pietruszka
kawałek selera oraz zielonej części pora
świeży koperek
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
opcjonalnie jogurt grecki


Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Warzywa oprócz ogórków podsmażyć na oleju do lekkiego zeszklenia warzyw po czym zalać bulionem dodać przyprawy. Tarte ogórki zasmażyć na maśle ok 5 minut i dodać do wywaru z  warzywami. Gotować do miękkości . Ja najczęściej gotuję w szybkowarze więc u mnie to jakieś 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zmiksować ale na tyle aby podczas jedzenia były jeszcze wyczuwalne warzywa. Podać z siekanym świeżym koperkiem oraz kleksem z jogurtu naturalnego





 




1 komentarz:

  1. Świetna zupa. Nigdy bym nie pomyślała, że można w ten sposób podać zupę ogórkową. Dzieci zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń