wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa gołąbkowa





Składniki:

 
600g mięsa wieprzowego, mielonego
400-500g białej kapusty
100 g ryżu
3 litry wody
2 -3 duże cebule
3 średnie marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
1puszka pomidorów krojonych lub słoik domowego przecieru pomidorowego 500ml + 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
4 -5 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
cukier do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, seler oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować niezbyt drobno.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę i gotować kolejne 20-25 minut, aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać pomidory oraz koncentrat, 1 płaską łyżeczkę cukru i świeżo zmielony pieprz , zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki,
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz