środa, 13 kwietnia 2016

Gulasz wieprzowy z łopatki




Składniki:

600-700g mięsa wieprzowego z łopatki
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku
szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam, że odrobina czosnku oddaje bardzo dobrze smak sosu
2 liście laurowe, odrobina rozmarynu
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie

Wykonanie:

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki.
Na rozgrzany olej wrzucić  sproszkowaną paprykę  zaraz po tym przygotowane mięso, krótko obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli istnieje konieczność doprawić i zagęścić.  Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca czas przygotowania posiłków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz