poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Puszysta drożdżówka z rabarbarem




Puszysta drożdżówka z rabarbarem. Nie przesłodzona idealna ze szklanką mleka

Składniki:

4 jajka
5dag  drożdży 
0,5 kilograma mąki 
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Opcjonalnie - sezonowe owoce u mnie rabarbar
Kruszonka:
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki

U mnie foremka 35x12

Wykonanie:

Wcześniej zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek cukru oraz 3 łyżek mąki i drożdży, pozostawić na 15 minut.
W między czasie zmiksować jajka z cukrem, dodając olej.
Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać ubite jajka z olejem oraz cały zaczyn i dobrze wyrobić ciasto mikserem. Odstawić na kolejne 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce lekko je dociskając oraz na wierzch kruszonka.

Piec około 40 minut w 180stopniach. Ale najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem, ponieważ nie zawsze piekarniki pieką tak samo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz