wtorek, 26 kwietnia 2016

Zielona surówka z porem


Składniki:


Mała główka młodej kapusty lub połowa większej
spory kawałek pora z białą częścią
2 średnie jabłka
1 pęczek zielonej pietruszki
2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
sok z połowy cytryny
sól, cukier, świeżo mielony pieprz do smaku


Wykonanie:


Kapustę drobno poszatkować, natkę bardzo drobno. Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Por cieniutko pokroić w pół krążki i posolić aby lekko zmiękł . Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak. Idealna do ryżu, ziemniaków a nawet do grillowanych mięs.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz