wtorek, 10 maja 2016

Drożdżowiec z czerwoną porzeczką




Gwarancją udanego wypieku jest przestrzeganie zasady aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.

Składniki: 

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół kostki świeżych drożdży/ 50g
3 jajka
3/4szklanki cukru + mały cukier waniliowy
0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
3/4 szklanki oleju

Dowolne owoce u mnie mrożona czerwona porzeczka

Kruszonka:
0,5 kostki margaryny do pieczenia
0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka maki pszennej

Razem zagnieść palcami na okruchy

Przygotowanie:

Do miski wkładać po kolei roztrzepane jajka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, olej oraz na samym końcu mąkę.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny.
Po tym czasie zamieszać/ połączyć na jednolitą masę, ciasto, wyłożyć  na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x25 lub tortownica ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę.  Piec ok 40minut w nagrzanym piekarniku ale najlepiej pod koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką.
Po wystudzeniu polałam ciasto lukrem z cukru pudru oraz cytryny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz