środa, 18 maja 2016

Zupa szparagowa

 

Składniki;

0,5 kg skrzydełek z kurczaka
3 pęczki białych szparagów
2 pęczki zielonego koperku
plaster selera
5 marchewek
2-3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
ok.3l wody
Kawałek zielonej części pora
Śmietanka 30% Mlekovita
Sól lub  vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
opcjonalnie 2 łyżki mąki

Wykonanie;

Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było.  Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę dodać drugi drobno pokrojony koperek. Na koniec kiedy zupa jest już gotowa i już się nie gotuje zaciągnąć śmietaną. Ja do przygotowania zupy wykorzystałam śmietankę 30% Mlekovita. Bardzo ładnie zagęszcza, nadaje pyszny smak i daje stuprocentową pewność, że zupa nigdy się nie zważy.






1 komentarz: