czwartek, 4 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa w słoikach






Fasolkę obieram, myje i układam w słoiki. Na litrowy słoik wsypuję 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru, zalewam zwykłą zimną wodą i mocno zakręcam słoiczki. Na mniejsze słoiczki sypię odpowiednio mniej. Gotuję 2 razy po 1 godzinie od zagotowania( jeden dzień godzinkę i drugi dzień godzinkę) na wolnym ogniu, tak aby woda tylko lekko bulgotała. Po ugotowaniu słoiki wystudzić i spokojem można wynieść do piwnicy a zimą cieszyć się jej smakiem.

Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby słoiki   były dokładnie umyte i nie były wyszczerbione lub uszkodzone zakrętki ponieważ wtedy istnieje prawdopodobieństwo, że fasolka niestety się popsuje.




1 komentarz:

  1. do soli i cukru dodaję parę kropel octu którego się nie wyczuwa

    OdpowiedzUsuń