piątek, 7 października 2016

Rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią



Składniki:

300g dyni
300g fileta z piersi kurczaka
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 mała cukinia
1 duża czerwona papryka
2 pomidory+ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
1 szklanka mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru
1 cebula
1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku
1 łyżeczka przyprawa kurkuma
1 łyżeczka  przyprawa curry
2,5 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz