niedziela, 23 października 2016

Kotlety z dyni z sosem grzybowym

Składniki


  • 1,3 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej( można tez z ryżem)
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki sezamu (do masy)
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki pokrojonego koperku
  • 6-8 pomidorów suszonych z zalewy
  • jajko
  • gęsi smalec do smażenia

Wykonanie

Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę .
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę.
Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać  jak na kotlety mielone. Smażyć  na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180°C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):))

Sos grzybowy

jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni

Składniki


  • 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków )
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18-proc.
  • koperek

Wykonanie

Grzyby oczyścić, opłukać i obgotować ,od zagotowania 6-8 minut. Odcedzić ,pokroić na średniej grubości plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dorzucić pokrojone grzyby i podsmażyć przez ok. 10 minut delikatnie mieszając . Dodać po trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości. Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy zabielić śmietaną. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com