czwartek, 20 października 2016

Placuszki cukiniowe z serkiem feta

Placuszki cukiniowe ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole i nie jest to spowodowane klęsko cukiniowego urodzaju w moim ogrodzie, lecz dlatego, ze są zwyczajnie pyszne. W takim placuszku można przemycić wiele innych fantastycznych składników jak np. świeży szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek. Placuszki są delikatne, smaczne i zdrowe. Można z nich zrobić nawet oszukane hamburgery, wystarczy podgrzana bułka i ciepły placuszek do środka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach.


 

 
 
1 młoda cukinia (taka około 25 cm)
3/4 opakowania serka typu feta półtłusty
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki
opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek
1 płaska łyżeczka vegety
pieprz
olej do smażenia
 
Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie lekko posolić, przełożyć na sito i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie cukinie jeszcze lekko przydusić na sitku aby pozbyć się resztek płynu jaki będzie miała w sobie, ważne aby masa nie była zbyt mokra.
 
Do tak przygotowanej cukinii dodać rozbełtane jajka, serek pokrojony w niedużą kostkę (ok 1x1 cm), posiekaną natkę pietruszki, poszatkowaną cebulę, mąkę, vegete i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt luźna można dodać więcej mąki.
 
Gotowe placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni, na złoty kolor. Następnie placuszki przekożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się tłuszczu.
Tak przygotowane placuszki najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Smacznego
 
 
 
 
hashtag #Ambition
 
 
 
http://sklep.dajar.pl/ambition
10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz