Do picia | Przetwory | Sosy

Domowy ocet jabłkowy

20 października 2016
Jump to recipe

Ocet jabłkowy jakiś czas temu stał się niezwykle sławny, dzięki panu, który pijąc wodę z octem schudł kilkadziesiąt kilogramów.

Udowodniono oczywiście, że ocet jabłkowy ma właściwości odchudzające, ale posiada ich zdecydowanie więcej, warto więc włączyć go do swojej diety, szczególnie taki, robiony w domu.

Często latem dostajemy od znajomych kilogramy jabłek, z którymi już w sumie nie wiadomo co robić, bo ile słoików smażonych jabłek można zrobić?  Z kolei jesienią, pieczemy ciasta  z jabłkami, produkując masę jabłkowych odpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych na mniejsze części, jak również z obierków, jakie mamy przy prażonych jabłkach czy szarlotkach. Czyli jest to idealny sposób na zagospodarowanie odpadków, które dadzą nam pyszny a przede wszystkim zdrowy ocet jabłkowy.

Ocet możemy pić z wodą, ma delikatniejszy smak niż ten kupny. Możemy dodawać go do różnych dań, przetworów, sosów. Ma też charakterystyczny wygląd, dalece różny od tego kupnego.

Jeśli nie macie nawyku czytania etykiet, to czym zaskakują nas sklepowe etykietki jeśli chodzi o ocet jabłkowy? Ano  znajdziemy  często w occie – ocet jabłkowy, przeciwutleniacz, pirosiarczyn sodu – cokolwiek to jest, dobrze nie brzmi. W naszym occie mamy tylko naturalne składniki i naturalnie przeprowadzony proces fermentacji.

Domowy ocet jabłkowy ma na pewno tą przewagę nad spirytusowym octem, że jest zdrowy i nie uderza aż tak, w nasze kubki smakowe.

Ważne, żeby jabłka zalewane  wodą były cały czas pod powierzchnią. Jeśli jabłka będą ponad wodą, zaczną nam pleśnieć i ocet nie ma szans wtedy się udać. Z tego względu lepiej robić ocet w szerokim słoju, gdzie można jabłka z góry czymś obciążyć, aby nie wystawały nad powierzchnię wody.

Domowy ocet ma charakterystyczny osad na dnie. Nie ma go na zdjęciu, bo został specjalnie przelany na sesję foto ze słoika do karafki 😉 Taki osad świadczy tylko dobrze o naszym occie, więc się nim nie przejmujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *