Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem



Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi przełożone kremem na bazie serka mascarpone. Idealne na okres jesienny

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 marchewki (około 500 g po obraniu)
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
krem:
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta



Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, całość ponownie mieszamy.


Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min. Upieczone wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy serek mascarpone. Wystygnięte ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy je kremem. 


Przed podaniem górę ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Właśnie ciasto marchewkowe kojarzy mi się z jesienią :) Twoje wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie przekładałam ciasta marchewkowego kremem, pyszny pomysł,
    skusiłabym się na duży kawałek tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te ciemne kawaleczki w ciescie to sliwki suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w cieście nie ma śliwek suszonych, to są orzechy włoskie, one ściemniały pod wpływem sody :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda to ciasto. Właśnie takie za mną chodzi. Wspaniałe. A jaki ma kolorek obłędny! Porywam kawałek. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialy przepis. Dziekuje ze pokazujecie kazde etap robienia tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Termoobieg czy gora dol?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to ciasto ma byc mokre w srodku?wyglada to jak zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie to ciasto ma być puszyste, a zarazem wilgotne, na zdjęciach nie ma zakalca :)

      Usuń
  8. Po zrobieniu soku z marchwi nie wyrzucam odpadów z marchwi tylko wykorzystuje do ciasta marchewkowego.

    OdpowiedzUsuń