Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Bułki do hamburgerów


Bułeczki czekały, czekały i się doczekały. Przepis spisałam już dawno, zdjęcia przygotowałam, tylko czasu na publikację wiecznie brakowało. Pamiętam, że miałam do nich burgery z czarnej fasoli, które też gdzieś tam w czeluściach dysku C czekają na swoją kolej. Może zdążę do końca roku ;) 

Takich nieopublikowanych zdjęć i przepisów mam całkiem sporo. Czasami, przy tak zwanej okazji, przeglądam i stwierdzam, że zdjęcia słabe i fik do kosza, a później oczywiście żałuję. Ale zdarza się też tak, że zdjęcia dobre, ale przepis uleciał i po dłuższym czasie nie jestem w stanie z głowy odtworzyć. 

Więc najlepiej gotować, robić zdjęcia i publikować na bieżąco. Jak jednak wygląda doba z dwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości!


Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba".


Składniki:
na 8-10 średniej wielkości bułek
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
do posmarowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży.  Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. 
  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól 
  3. Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). 
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia
  6. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy28/10/16

    A można czymś zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem.... nie piekłam bez tego mleka, więc nie mam nawet pomysłu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to mąka ryżowa, ewentualnie ziemniaczana. Nie powinna taka mąka zaszkodzić raczej ;)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger