zupa

 

 

 

 

Jesienią zupy wracają do łask. Gotujemy je chętniej, jemy je chętniej.

Zupa to super danie, bo szybko się ją przygotowuje, można zrobić od razu większą ilość i zawekować na potem (zobacz wpis Jak wekować zupy).

Zupy są pożywne, zdrowe, rozgrzewające, nawadniające nasz organizm.

Dzisiaj zapraszam was na zupę krem cebulową z dynią. Pysznie smakuje, ma piękny pomarańczowy kolor, jest wegetariańska.

Smacznego!

 

 

 

 

PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ Z DYNIĄ

 

Składniki na zupę cebulową z dynią:

600g cebuli

500g dyni

1 kg ziemniaków

3 łyżki masła

liść laurowy

6 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

szczypta kurkumy

ząbek czosnku

do podania grzanki

 

Jak zrobić zupę cebulowa z dynią:

Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !).

Dynię obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli, podsmażamy ok minutę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1 cm nad nimi).
Dodajemy przyprawy i gotujemy 20 min. Z zupy wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupę miksujemy na krem.

Doprawiamy do smaku.

Porcję zupy podajemy z rumianymi grzankami.

 

 

 

zupa