Jesienią zupy wracają do łask. Gotujemy je chętniej, jemy je chętniej.
Zupa to super danie, bo szybko się ją przygotowuje, można zrobić od razu większą ilość i zawekować na potem (zobacz wpis Jak wekować zupy).
Zupy są pożywne, zdrowe, rozgrzewające, nawadniające nasz organizm.
Dzisiaj zapraszam was na zupę krem cebulową z dynią. Pysznie smakuje, ma piękny pomarańczowy kolor, jest wegetariańska.
Smacznego!
PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWĄ Z DYNIĄ
Składniki na zupę cebulową z dynią:
600g cebuli
500g dyni
1 kg ziemniaków
3 łyżki masła
liść laurowy
6 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
szczypta kurkumy
ząbek czosnku
do podania grzanki
Jak zrobić zupę cebulowa z dynią:
Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !).
Dynię obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli, podsmażamy ok minutę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1 cm nad nimi).
Dodajemy przyprawy i gotujemy 20 min. Z zupy wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zupę miksujemy na krem.
Doprawiamy do smaku.
Porcję zupy podajemy z rumianymi grzankami.