Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami 3

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików.

Farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka oleju

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • sezam do posypania

Paszteciki z kapustą i pieczarkami 4

Farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie miękka) na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody.

Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wymieszać z pokrojonym, miękkim masłem, jajkiem i mąką. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mieszadłami miksera do wyrabiania. Ciasto uformować w kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 45 minut).

Ciasto dzielić na części i każdą wałkować w kształt prostokąta (podsypywać mąką). Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm).

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (piekłam w trzech partiach).

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.