Karmel to sama słodycz, bo jest przygotowywany praktycznie z samego cukru. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, ale nie tylko…. w innym wpisie pokażę Wam, jak wykorzystać go do przygotowania pysznego śniadania … na słodko.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki soli (ale o tym przeczytacie na końcu wpisu).

Karmel – przygotowanie:

Cukier roztapiamy w rondelku mieszając go co chwila. Uważamy aby zbytnio nie rozprowadzać go po ściankach rondelka.

Jak cukier się rozpuści i zmieni barwę na ciemno brązową, to wtedy dodajemy masło i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę.

Pozostawiamy go do przestygnięcia.

 

Karmel bardzo fajnie jest przełamać odrobiną soli (widziałem to ostatnio w programie Top Chef) i faktycznie słony karmel ma wyjątkowy smak.

Spróbujcie do przygotowanego wyżej karmelu,  dodać właśnie odrobinę soli, od razu poczujcie różnicę w smaku i stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do deserów i nie tylko :)