Puszek

Ciasto przedobre, bardzo słodkie, ale warte grzechu. Zdaję sobie sprawę że zdjęcie nie jest zachęcające ale był to ostatni uratowany kawałek więc to chyba najlepsza recenzja. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm.

ciasto puszek anastazja

Składniki:
na masę migdałową
15 dag cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
15 dag masła
30 dag płatków migdałowych
na masę śmietanową
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
na masę śmietanową II
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
kakao 1 czubata łyżka
dodatkowo
upieczony wcześniej biszkopt
1 puszka mleka skondensowanego gotowanego (użyłam gotowej masy kajmakowej)
okrągłe biszkopty




Wykonanie:
masa migdałowa
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać do czasu aż wszystko ładnie się połączy.
bita śmietana
Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
bita śmietana II
śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać kakao, następnie żelatynę rozpuszczoną w niedużej ilości ciepłej wody.
przełożenie ciasta
biszkopt
mleko skondensowane (u mnie kajmak)
masa migdałowa
bita śmietana
biszkopty
bita śmietana II
ciasta siostry anastazji, blog z ciastami siostry anastazji

Komentarze

  1. A ta masa migdalowa bedzie na tyle gęsta że będzie można ją smarować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak będzie gęsta ciągnąca się, później zastygnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥