środa, 12 października 2016

Pasta z zielonego groszku

Składniki
(na 4 porcje)

- 200 g mrożonego zielonego groszku,
- ½ cytryny (ok. 30 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania

1. Groszek gotujemy ok. 5-10 min.
2. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Cytrynę dokładnie myjemy i ocieramy ze skórki.
4. Miksujemy groszek z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek i koperkiem.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Pasta z groszku jest bogata w

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
- kwas foliowy, niezbędny do syntezy DNA.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 65 g  
Energia: 67,9 kcal   
Białko: 3,6 g   
Tłuszcze: 3,2 g  
Węglowodany: 9,5 g 
Błonnik pokarmowy: 3,3 g



Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.