Sernik dyniowy


Posiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko, zazwyczaj na jakąś specjalną okazję. Tym razem upiekłam go po prostu z okazji niedzieli, bo u mnie w domu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :).

Dla kogo:
  • dla fanów jesiennych klimatów
  • dla kochających dynię
  • dla sernikomaniaków
Składniki na spód:
  • 270g herbatników
  • 120g masła
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka (płaska) cynamonu
Składniki na masę serową:
  • kilogram sera twarogowego z wiaderka (polecam President i Piątnica)
  • 500g puree z dyni 
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 150g cukru
Składniki na polewę:
  • 300g śmietany 12%
  • 2 kopiate łyżki miodu
Wykonanie spodu:
Herbatniki rozkruszyć na pył (można to zrobić blenderem lub ewentualnie włożyć do worka i potłuc wałkiem). Roztopić masło i od razu po roztopieniu dodać je do herbatników wraz z przyprawami. Blaszkę (tortownica 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciasteczkową, którą mocno podociskać do dna. Wstawić spód do lodówki.

Wykonanie masy:
Ser zmiksować wraz z puree dyniowym. Dodać następnie jajka, cukier oraz budyń w proszku. Zmiksować i wylać go na ciasteczkowy spód.Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie polewy:
Śmietanę wymieszać z miodem, upieczony sernik wysunąć ostrożnie z piekarnika. Wylać na niego masę śmietanową i piec jeszcze ok. 10 minut. Sernik zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia (studzić przy uchylonych drzwiczkach).  Po tym jak wystygnie przechowywać go w lodówce.

Blacha: tortownica o średnicy 28cm





Przypominam Wam, że nadal zapraszam Was na #akcjadyniowa wraz z innymi blogerkami!
Zapraszam do Alicji, Agnieszki.
  Przepis znalazłam na stronie www.domowe-wypieki.pl i go delikatnie zmodyfikowałam.

4 komentarze:

  1. Przygotuję dyniowy, ale wegański z kaszy jaglanej! Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik, ale dynia nie była popularna w moim regionie. Coraz częściej jak idę w gości dynia pojawia się w na stołach. Powoli zaczynam się do niej przekonywać. Ten sernik z dynią musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. 59 yr old Software Consultant Griff Beevers, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Skiing. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Expedition. odsylacz

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM