Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :)
CIASTO CZEKOLADOWE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
PIANKA KAWOWA:
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki kopiaste żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą „górkę”.
Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :)
Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.
Świetne ciastuszko! Wyborny kawowy smak. Polecam tym, którzy kochają kawę i nie tylko. Pycha!!!
PolubieniePolubienie
Czy do naparu z kawy ma być kawa rozpuszczalna (ile?)Czy fusiara (ile?).Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Kawa z ekspresu lub fusiara(bez fusów) będzie lepsza. Napar ma być mocny – jakieś 3 łyżeczki na szklankę.
PolubieniePolubienie
Czy bez mleka skondensowanego wyjdzie ? ;)
PolubieniePolubienie
Wyszłoby, ale smak byłby inny i trzeba zmodyfikować przepis na krem. Tutaj jest przepis na krem kawowy bez mleka skondensowanego https://kuchniamniam.wordpress.com/2016/02/08/orzechowiec-z-kawa/
PolubieniePolubienie
Piec na termoobiegu czy góra- dół?
PolubieniePolubienie
Tak
PolubieniePolubienie
A mleko skondensowane ma być ugotowane?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie, ma być takie prosto z puszki bez gotowania.
PolubieniePolubienie
piękne ciacho :) szklanka naparu kawy to z ilu łyżeczek?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak 3 łyżeczki z górką.
PolubieniePolubienie
Obłędne ciacho :D
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda obłędnie!:)
PolubieniePolubienie
To zdecydowanie coś dla mnie – uwielbiam ciasta o smaku kawy :)
PolubieniePolubione przez 2 ludzi