RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE

risotto-ai-funghi


SKŁADNIKI :

  • ryż arborio – 1 szklanka
  • mięso wieprzowe – 150 g
  • grzyby – 30 g
  • cebula – 1 sztuka
  • bulion grzybowy – 2 szklanki – 400 ml
  • olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • ser żółty
  • sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony

PRZYGOTOWANIE :

Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy mieszać co jakiś czas, ponieważ dość szybko wchłania wodę. Dolewać resztę bulionu przy mieszaniu. Gdy ryż zrobi się kremowy, dodać świeżo mielony pieprz i zetrzeć ser. Wymieszać całość i gotowe!

Dodaj komentarz