SKŁADNIKI :
- ryż arborio – 1 szklanka
- mięso wieprzowe – 150 g
- grzyby – 30 g
- cebula – 1 sztuka
- bulion grzybowy – 2 szklanki – 400 ml
- olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz
- ser żółty
- sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony
PRZYGOTOWANIE :
Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy mieszać co jakiś czas, ponieważ dość szybko wchłania wodę. Dolewać resztę bulionu przy mieszaniu. Gdy ryż zrobi się kremowy, dodać świeżo mielony pieprz i zetrzeć ser. Wymieszać całość i gotowe!