Kruche ciasto z agrestem i waniliową pianką

Agrest jest już chyba troszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo jest niesamowicie smaczne.






ciasto: 2 szkl.  mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
kostka masła
 4 żółtka 
 2 szkl.obranego agrestu

pianka:
4 białka 
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, siekamy drobno ze schłodzonym masłem.  Dodajemy żółtka i  zagniatamy szybko  ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki .1/3 ciasta wylepiamy blaszkę,którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy agrest. Białka ubijamy ze solą dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna dodajemy mączkę ziemniaczaną,delikatnie mieszamy i wykładamy pianę na agrest. Pozostałą część ciasta ścieramy tarką bądź też rwiemy palcami kawałki na ubitą pianę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 60 minut.





Komentarze

Popularne posty