Domowe tortille
Z zamiarem zrobienia domowej tortilli nosiłam się już od dawna aż wreszcie trafiłam na przepis który mnie zainspirował. Tortille są z mąki owsianej ,bardzo przypadły mi do gustu i oczywiście do smaku. Robi je się błyskawicznie więc już mi się to spodobało.
Przepis pochodzi z bloga Natchniona.pl
Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto jest bardzo gorące,ale po chwili można śmiało zagniatać. Po kilku minutach urabiania otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić na 5 części,bo tyle wychodzi sztuk tortilli z tej porcji,każda o średnicy dużego talerza. Każdą porcję trzeba bardzo cieniutko rozwałkować,placki muszą być cieniutkie jak papier,ponieważ i tak się skórczą podczas pieczenia i przybiorą na grubości. Ja podsypywałam sobie odrobiną mąki podczas wałkowania i by otrzymać bardzo równiutkie okrągłe placki przykładałam do każdego talerz i nożem obkroiłam wystające nierówności.
Placki należy piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić się powietrzem i stworzyć balonik, który później opadnie.
Przepis pochodzi z bloga Natchniona.pl
150 g mąki owsianej
100 g mączki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl. gorącej wody
sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki)
Często robię domowe tortille, ale na bazie mąki pełnoziarnistej :)
OdpowiedzUsuń