Domowe tortille

Z zamiarem zrobienia domowej tortilli nosiłam się już od dawna aż wreszcie trafiłam na przepis który mnie zainspirował. Tortille są z mąki owsianej ,bardzo przypadły mi do gustu i oczywiście do smaku. Robi je się błyskawicznie więc już mi się to spodobało.

Przepis pochodzi z bloga  Natchniona.pl




 150 g mąki owsianej
100 g mączki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl. gorącej wody 
sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki)

Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto jest bardzo gorące,ale po chwili można śmiało zagniatać. Po kilku minutach urabiania otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić na 5 części,bo tyle wychodzi sztuk tortilli z tej porcji,każda o średnicy dużego talerza. Każdą porcję trzeba bardzo cieniutko rozwałkować,placki muszą być cieniutkie jak papier,ponieważ i tak się skórczą podczas pieczenia i przybiorą na grubości. Ja podsypywałam sobie odrobiną mąki podczas wałkowania i by otrzymać bardzo równiutkie okrągłe placki przykładałam do każdego  talerz i nożem obkroiłam wystające nierówności.





Placki należy piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić się powietrzem i stworzyć balonik, który później opadnie.



 









Komentarze

  1. Często robię domowe tortille, ale na bazie mąki pełnoziarnistej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty