Paella z owocami morza

Co tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować!

SKŁADNIKI (4-6 porcji)

  • 300g mieszanki owoców morza 
  • 300g krewetek tiger
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 200 -250 ml białego wina wytrawnego
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 średniej wielkości pora
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 3-4 łyżki passaty
  • 1 cytryna
  • świeża kolendra
  • świeża natka pietruszki
  • szafran (ok. 0,1 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1yżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelnii rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy. Posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek i chilli wrzucamy na rozgżany olej. Po chwili dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Doprawiamy odrobiną soli i opcjonalnie szczpytą cukru. 
  2. Kiedy cebulka się zeszlki dodajemy paprykę i smażymy 3-4 minuty.
  3. Spażone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy 2-3 min. 
  4. Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował.
  5. Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później.  Dodajemy  skrórkę otartą z 1/2 cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę. Mieszamy i zostawiamy na ok. 10 min. 
  6. Po tym czasie, jeśli paella jest zbyt gęsta dodajemy pozostały bulion. Wrzucamy owoce morza i krewetki tygrysie, mieszamy.
  7. Przykrywamy patelnię folią aluminiową, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy ok 6-8 minut (ryż musi wypić bulion i stać się miękki). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką oraz kolendrą i układamy ćwiartki cytryny. Paella skropiona sokiem z cytryny i świeżymi ziołami smakuje obłędnie.
Smacznego!





This entry was posted on 8 paź 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...