Kiedy rok temu przepis na to cudo wpadł w moje ręce, było już dawno po jarzębinie.
Tym razem zdążyłam! :D
I przywiozłam ją z samej Puszczy Noteckiej.
Jarzębinowy pagórek znalazłam nad brzegiem jeziora pewnego przedpołudniowego spaceru lasem.
I jestem pewna, że to jedne z najczystszych owoców na jakie mogłam trafić! :)
Ale przejdźmy do rzeczy...nie jest to dżem taki, jak wszystkie.
Swoim cierpkawym na końcu smakiem jest bliższy tym wszystkim przetworom, które podajemy do mięs, jak np: borówka, czy żurawina, choć jeszcze bardziej wytrawny w smaku (pomimo cukru).
Na pewno będzie niezwykłą ciekawostką na jesiennym stole, biorąc też pod uwagę jej właściwości zdrowotne :)
Owoce jarzębiny są źródłem witaminy C, tych z grupy B, PP, K i beta-karotenu.
Pomagają w leczeniu chorób nerek i wątroby a do tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku.
A zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale czerwone i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D
UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie należy jeść surowej jarzębiny!
na ok.3 słoiczki (205ml)
Potrzebujesz:
- 1kg baldachów jarzębiny
- 1/4l nieklarowanego soku jabłkowego/ 1/4lwody + 1 słodkie jabłko
- 500g cukru żelującego (żelfix 2:1)
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Jarzębinę umyj i oberwij zdrowe owoce z szypułek.
2a. Owoce umieść w garnku i podgrzewaj razem z sokiem jabłkowym do momentu pękania skórek.
2b. Owoce zalej wodą, dodaj pokrojone na mniejsze części jabłko ( bez gniazda nasiennego) i podgrzewaj do momentu popękania skórek na jarzębinie.
3. Ugotowane owoce możesz przetrzeć przez sito, chcąc pozbyć się pestek lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków/ zmiksować, jeżeli pestki to nie problem.
4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min.
5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki i natychmiast mocno zakręcaj- odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz