października 09, 2016

Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem

Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. 


1 kg ziemniaków
3 łyżki śmietany 12-18%
3 łyżki posiekanego koperku
50g startego, twardego sera, np. cheddar
sól, pieprz, czosnek granulowany

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, mieszamy ze śmietaną, koperkiem i serem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 10-15 minut, do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP