Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Witam wszystkich w piękny sobotni dzień. 

Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :) 
Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 


Przepis:

Składniki:

10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj: naleśniki na krokiety.)

500 g kapusty kiszonej

400 g pieczarek

olej lub masło

2 cebule

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

4 jajka 

bułka tarta

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Wykonanie:

1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie.    

2. cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. 

3. Pieczarki obieramy kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki. Smażymy doprawiając solą i pieprzem. 

4. Kapustę odsączamy dokładnie z wody. Do gotowej kapusty wrzucamy pieczarki z cebulką całość mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

5. Farsz gotowy :)

6. Na wcześniej przygotowane naleśniki wykładamy partiami nasz farsz i zawijamy w rulonik. (farszu starczyło idealnie na 10 naleśników)

7. Przygotowujemy sobie panierkę. 4 jajka trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany) 
Oczywiście wybór przypraw może być różny :) 

8. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą.

9. Każdy zwinięty naleśnik maczamy pierw w jajku a potem w bułce tartej. 

10. Na rozgrzanej patelni smażymy krokiety z obu stron. 

11. Krokiety gotowe do zjedzenia. 









Smacznego :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...