Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek.
Składniki
1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
200 g cebuli
400 g papryki czerwonej
1-2 ząbki czosnku
200 g śliwek węgierek
400 g koncentratu pomidorowego
1/3 szkl octu jabłkowego
80 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
bazylia
1. Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze.
2. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.
3. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.
4. Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut.
4. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy.
5. Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej.
6. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie