Keczup z cukinii i śliwek

Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek.

SAM_9048.JPG

Składniki

1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
200 g cebuli
400 g papryki czerwonej
1-2 ząbki czosnku
200 g śliwek węgierek
400 g koncentratu pomidorowego
1/3 szkl octu jabłkowego
80 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
bazylia

SAM_9052a.JPG

1. Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze.

2. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.

3. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.

4. Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut.

4. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy.

5. Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej.

6. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.

SAM_9056.JPG

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz