Sok malinowy na zimę do słoików


By przygotować domowy sok dobrze jest posiadać sokownik, jednak nie jest to konieczne. Możecie przygotować sok także w zwykłym garnku lub w urządzeniach typu Thermomix. Ja w tym roku skorzystałam z sokownika teściowej. Poniżej kilka wskazówek jak zrobić takie sok - spieszcie się, gdyż to ostatni dzwonek - maliny mogą się skończyć w każdej chwili. 

Dla kogo:
  • dla lubiących naturalne sposoby na jesienne przeziębienie
  • dla chcących się rozgrzać
  • dla tych, do których maliny z krzaczka wołają: zerwij mnie :)

 Składniki na sok:
  • 2,5 kg malin
  • 2.5 szklanki cukru (szklanka na kilogram malin)
Wykonanie w garnku:
Maliny wsypać do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier i dolać wody (ok. 50-75ml na kilogram owoców). Gotować do momentu, aż maliny puszczą sok. Jeśli chcecie otrzymać sok klarowny to należy odcedzić powstałą mieszankę na sicie lub tetrze i wlać ją wprost do słoików. Zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Jeśli pokrywki się nie zassają należy zapasteryzować. Owoce, które zostaną na sicie można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem (do wysokości owoców) i potem zapasteryzować - wtedy nic się nie marnuje.

Wykonanie w sokowniku:
Wg instrukcji sokownika. W skrócie: maliny na górną misę, chwilę pogotować aż puszczą sok. Wsypać cukier. Chwilę odczekać, przemieszać. Gotować. Spuszczać powoli sok do butelek lub słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Owoce, które zostaną na górze sokownika można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem (do wysokości owoców) i potem zapasteryzować - wtedy nic się nie marnuje.

Wykonanie w Thermomixie:
Składniki:
  • 1 kg malin
  • 250g cukru
  • 100g wody

Wykonanie:Do naczynia miksującego wlać wodę (ok. 100g), włożyć koszyczek, do którego nałożyć 500g malin i posypać 125g cukru. Na górze stawiamy przystawkę Varoma i wsypujemy do niej pozostałe maliny (500g + 125g cukru). Gotujemy 20 minut/ Varoma/ obroty 1,5. Owoce pozostałe w koszyczku i na Varomie można przecenić przez gęste sito lub gazę/tetrę i z odpadów zrobić nawet dżem, albo sobie zjeść. Gorący sok od razu zlać szybko do butelek/słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Jeśli zakrętki się nie zassają zapasteryzować.


2 komentarze:

  1. to jest najlepsze co może być:D wielbię sok malinowy w takiej postaci:) mhmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Idealny na niepogodę i przeziębienie, a także gdy wraca się zmarzniętym, po zabawach z dziećmi na śniegu :)

      Usuń

INSTAGRAM