Potraw z dyni u mnie ciąg dalszy bo sezon mamy w pełni a mi udało się kupić aż trzy wspaniałe prawie 10 kilowe okazy 🙂 Dwie stoją sobie i dekorują moją kuchnię a jedna stała się bazą do naprawdę wielu smacznych potraw. Zrobiłam zupę
dyniową i kluski z dynią, klopsiki z dynią i sałatkę, roladę z dynią i muffinki wegańskie. Było naprawdę pysznie.
W najbliższym czasie będą tutaj pojawiały się te złociste smakołyki.
Dzisiaj pierwszy z nich.
Kluski z dyni – proste do przygotowania, z tanich, łatwo dostępnych składników. Kluski z dyni są pożywne i sycące na długo, w towarzystwie surówki stanowią smaczny obiad lub kolację.
PRZEPIS NA KLUSKI Z DYNI
Składniki na kluski z dyni:
1/2 kg dyni upieczonej – zobacz wpis jak upiec dynię
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
2 szczypty kurkumy
sól
Jak zrobić kluski z dyni:
Upieczoną dynię mielimy na puree.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę.
Ziemniaki i dynię mieszamy z jajkiem a następnie wyrabiamy z mąkami i kurkumą.
Ciasto powinno być dość gęste ale mocno lepkie.
W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody.
Łyżkę stołową moczymy we wrzątku a następnie nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy okraszone skwarkami, masłem lub polane jogurtem czy śmietanką.
100 pomysłów na jesienny obiad