poniedziałek, 3 października 2016

Nutella ze śliwek węgierek - czekośliwka

Domowa nutella

Domowa nutella śliwkowa - czekośliwka

Składniki:
  • 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu )
  • 1 kg cukru
  • 200 kakao (najlepiej z wiatrakiem)
  • gorzka czekolada (opcjonalnie)

Śliwki wypestkować i dokładnie umyć, a następnie rozprażyć w garnku jak na powidła. Gotować ok 1 godziny .a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładką masę. Ponownie  gotujemy, ok. 30  minut, co jakiś czas mieszając tak żeby śliwki nie przywarły do garnka. Pod koniec gotowania  dodajemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używam zazwyczaj do naleśników , w zimie do ciasta drożdżowego czy bułeczek drożdżowych , albo po prostu na kanapkę z białym serkiem.






Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...