Gruszki w korzennym syropie


Gruszki ze starego sadu moich Rodziców i Dziadków, tak niewiele ich zostało, bo nie ma kto szczepić drzewek więc zupełnie zdziczały, mój Tata zajmował się tym całe życie, a od kiedy nie ma go z nami drzewa pozostały bez opieki. Owoce są pyszne i słodkie, ale ich wygląd i rozmiar pozostawia wiele do życzenia. Jedno jest pewne, że nawozy i opryski ich nie tknęły, a co za tym idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko moja więc chociaż kilka słoiczków z gruszkami zamknę w korzennym syropie.

Składniki:

- 1 litr wody
- 30 dag cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa

Przyprawy warto zamówić na www.Skworcu.com.pl.

1. Gruszki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach, skórkę zostawiam na gruszkach i jeśli jest potrzeba odcinam ją dopiero wtedy gdy otwieram słój. 

2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki.





1 komentarz :

  1. ja bardzo lubię przetwory domowe a już najbardziej chyba smakują mi powidła śliwkowe. ostatnio nie mam czasu ich sama zrobić i dlatego kupuję takie https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe gotowe od Herbapolu, które także są bardzo smaczne i na prawdę zdrowo zrobione!

    OdpowiedzUsuń